2017(e)ko otsailaren 26(a), igandea

2015 ikastaroak eta tailerrak

OZAETABASO NATUR IBILALDIA 2015/06/16

Ekainaren 28rako ibilbide bat antolatuko dugu OZETABASO ingurutik, ibilbide honetan Ozaetabasoko erreserba naturala, Ikokortako saroia eta baso komunitateak bisitatuko ditugu.
Partehartzea irekia da eta adin guztietarako egokia.
Irteera ordua goizeko 9:30etan izango da, Ekonomato aurreko plazatik eta amaiera 14:30ak aldera.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"BIZI BARATZEA" JOSEBA ERREKONDOREN LIBURUAREN AURKEZPENA
2015/05/13

Aipamen berezi bat egin nahiko genuke "BIZI BARATZEA" liburuari.

Baratzean aritzeko liburu bikain bat argitaratu da euskaraz





Izenburua: Bizi Baratzea (garaian garaikoa)

Egilea: Jakoba Errekondo

Argitaratzailea: Argia

http://www.argia.eus/denda/liburuak/bizi-baratzea-garaian-garaikoa-garaiz

Honakoa dakar kontrazalean:


Baratzean lurra iraultzen den bezala, iraultza 

dakar baratzeak. Gure garaiko iraultzarik 

handienetakoa. Baratzerako grina berpizten ari 

da, ari denez, eta liburu honek lehen urratsak 

egiteko gida ezin hobea eskaintzen du. bertoko 

ikuspegiaz. Oinarri irakurterraza aurkituko duzu 

hemen, aholku onez betetako oinarria. 

Garrantzitsuenetakoa, hauxe: eraman beti 

aldean arkatza eta koaderno edo kaiera, 

horiexek baitira, beharbada, baratzezain ororen 

tresnarik garrantzitsuenak. Baratze bakoitza 

mundu bat da, hasi zueurea gauzatzen. Eta 

ezagutzen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"COMUNIDAD DE MONTES DE HERMUA, LARREA Y HEREDIA EN LA SIERRA DE ELGUEA" HITZALDIA
2015/05/15

Jesus Mari Garayo Urruela Ekonomatora gerturatuko da Maiatzaren 15ean arratsaldeko 7retan, hitzaldi interesgarri bat eskeintzera. Barrundiako mendigune "komunalak" ezagutaraziko dizkigu, jatorria eta nola funtzionatzen duten.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"BIDE BERRIAK" DOKUMENTALA ETA ARABAKO EKOIZLEAK
2015/03/27

Martxoak 27an OKT-k eta Garaion Naturarteak antolatuta, “BIDE BERRIAK” dokumentala ikusteko aukera izan genuen Barrundiako Udaletxeko aretoan. Ekintza hau KORRIKA KULTURA-ren ekintza izan zen.




Elikadura subirautza lortzeko bideari ekin dioten   Euskal Herriko hainbat gizon emakumeren bizipenak eta bide berri horren inguruko ausnerketa interesgarri bat eskeintzen du dokumental honek, gaur egun ezarrita dagoen kontsumo sistemaren inguruan zer pentsa ere modu bizi bizian eragiten duelarik. 


Honekin batera, Arabako bi ekoizle ere gurekin batera izan genituen, produkzio ekologikoarengatik apostua egin duten Lantziegoko ardogile gaztea, eta txerriki ekologikoak egiten dituen Villaverdeko ekoizlea. 




Beraien esperientzia gurekin partekatu zuten eta baita gure galdera guztiak erantzun ere. 



Amaitzeko, produktu ekologikoekin egindako pintxo goxo-goxoak daztatu genituen, ardo, sagardo eta sagar zukuarekin lagunduta noski. 





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SLOW FOOD Arabak Martxoaren 15ean OKT-ra bisita egin zuen. Hona hemen beraien ahotan bizitakoaren kontakizuna. 


Visita al Ekonomatoa de Ozaeta 
LO PEQUEÑO, UNA IDEA QUE 
HACE CAMINO AL ANDAR 
15 de marzo de 2015 



Una idea, un local, gente con ganas e ilusión que se inauguró el 9 de octubre del 2009. En palabras de sus fundadores nos cuentan “nunca hemos movido tanto como ahora para adquirir alimentos que todavía se producen en nuestras casas. Nunca no hemos sentido tan lejos, ni tan descuidados o malcuidados por nuestros recursos, nuestro patrimonio y cultura agraria, cada vez somos más ignorantes respecto a todo ello. Nunca en el mundo el hambre se había cebado tanto como ahora con las gentes que viven y trabajan en el 
campo de los países del sur y nunca los países desarrollados habíamos tenido los problemas de malnutrición, alergias y enfermedades con los hábitos alimenticios. Nunca ha sido tan directa la relación entre lo que adquirimos, la mala situación de las personas productoras y el medio ambiente. Queremos pues, algunos y algunas, que estos tiempos de crisis sean tiempos de reflexión y cambio. 


Desde el consumo de lo cercano, desde el conocimiento de los productores y las productoras y sus condicionantes de trabajo, es increíble lo que se puede mover. Y desde Barrundia vamos a ver si movemos un poquito el entorno y, por qué no, el mundo. Entre los fines de la asociación de consumo, se recogen, entre otros: Promover un modelo de agricultura de carácter no productivista, social y solidario, generador de empleo, protector del medio y ligado a la tierra. Promover un consumo responsable, la cultura y tradiciones. Impulsar y facilitar las relaciones directas y justas entre personas productoras y consumidoras y los canales cortos de comercialización. 


Potenciar la participación de las mujeres y su desarrollo profesional, humano y social. Para la consecución de los fines programamos diferentes actividades: Hasta el momento, el economato ha abierto 4 días a la semana, donde hay productos agrarios y artesanales de la zona, los cuales tienen un valor económico que cada persona productora considera. También hay alimentos de zonas productoras cercanas y otros que no se producen en el entorno, a éstos se les añade un valor económico que costea el funcionamiento de la asociación. En todos los casos se conocen las dinámicas de las personas o grupos que los producen así como las circunstancias de las producciones. Se realizan actividades para promover y mantener la cultura agraria y alimentaria. Exposición de producto local. 


Las actividades se completan con charlas, tertulias, libros, folletos o revistas relacionadas y está abierto a todo tipo de ideas o iniciativas. No es ningún invento nuevo ni exclusivo, es algo que forma parte de lo que es, sumidos en la vorágine de consumo y desplazamientos, hemos casi perdido. Es una pequeña iniciativa para la recuperación de nuestra soberanía alimentaría, que significa el derecho de los pueblos y comunidades decidir qué queremos producir y consumir y cómo, dónde y quién tiene que producir los alimentos, así como a preservar nuestros recursos; es el derecho a una alimentación sana y culturalmente propia. Es algo de lo que al menos deberíamos hablar, conocer y decidir un poco más. Queda pues ahí nuestra invitación y también nuestra propuesta para que iniciativas de este tipo se lleven adelante en más pueblos” 



Con esta filosofía que es el modelo de Slow Food no podíamos dejar de visitar esta experiencia, donde amablemente nos recibieron, entre otros Santi Txintxurreta, responsable del eKonomato y el Alcalde del Ayuntamiento de Barrundia, Alfredo Olabe, que resultó totalmente fructífera. También tuvimos la oportunidad de difundir nuestra filosofía Slow y de hermanar esta iniciativa con las ideas que propugnamos desde nuestra Organización. Fue una bonita visita en la que intercambiamos ideas y propuestas que son las que demandan en este momento la sociedad civil y que quieren reivindicar la soberanía alimentaría. 

Vitoria-Gasteiz, 22 de marzo de 2015 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaixo guztioi; HAU BERO HAU!

Bi ohar inportante:

1) Datorren ostiralean, maiatzaren 15ean (San Isidro egunez) hitzaldi bat antolatu dugu Ozaetako udaletxe zaharrean, arratsaldeko 19:00etan.

Gaia: Hermuak, Larreak eta Herediak osatzen duten Mendi Elkargoa Elgeako Mendizerran.
Gure inguruan oso errotuta dauden Artzai Elkargoen inguruan hitz egingo du Jesús Mari Garayo Urruela historialariak, gaian aditua.
Uste dugu oso interesgarria izan daitekeela ulertzeko nola eta zertarako sortu ziren elkargo hauek (Ozaetabaso, Elorduyzabala,...) eta zein izan den haien garapena.

2) Proiektua: Barrundiako sagarrekin zukua egitea.Barrundiako udalarekin batera martxan jarri nahi dugun proiektoa da eta uste dugu oso interesgarria izan daitekeela. Udalerriko etxe guztietara bidali dugu informazioa baina insistitzea merezi duelakoan gaude.

Zuri edo zure inguruko bati interesatzen bazaizue jarri zaitezte harremanetan, udaletxearekin. 

Itzaletik (okt)



Hola a todos y todas; ¡VAYA CALOR!
Dos avisos importantes desde el Ekonomato:

1) El próximo viernes, 15 de mayo (día de San Isidro) hemos organizado una interesante charla en el salón del ayuntamiento viejo en Ozaeta a las 19:00 de la tarde.
Tema: Comunidad de montes de Hermua, Larrea y Heredia en la sierra de Elguea.

La charla la dará Jesús Mari Garayo Urreta que es historiador y experto en este tema que tanta importancia y raigambre tiene en nuestro municipio.
Creemos que será muy interesante para conocer y entender cómo y para qué surgieron estas comunidades (Ozaetabaso, Elorduyzabala,...) y cual ha sido su evolución.

2) Proyecto: Hacer zumo con la manzana de BarrundiaEste es un proyecto que queremos poner en marcha en colaboración con el Ayuntamiento de Barrundia y creemos que puede ser muy interesante. Hemos enviado información a todos los domicilios del municipio pero pensamos que merece la pena insistir de nuevo así que os enviamos adjunto el documento que hemos preparado para informar sobre este proyecto.

Si te interesa a ti o a alguien de tu entorno comunicanoslo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KORRIKA

2015/04/19

Amaitu berri den Korrika 19-an 2159. kilometroa egokitu zitzaigun Garaion eta Ekonomatoari. 


Aguraindik etorrita Barrundiara sartu zen larunbatean, eta Garaioneko eta Oktko lagunek zintzo zintzo Dallo-ko irteeran itxaron genuen Herediatik etorri zen korrikari.  






Korrikaren lekukoa eramateak eragiten duen ardura handiaren urduritasuna eta poztasuna nekeari gailendu zitzaion eta ttipi-ttapa aldapa behera gora harrotasun handiz bete genuen gure tartetxoa!









Hemen bideoa ikusteko esteka



GORA KORRIKA ETA GORA BARRUNDIA!











iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina